Passer det hele nu sammen? Mockuppen leverer svaret

10. november 2022

Man skal kravle, før man kan gå.

Sådan lyder ordsproget, og det beskriver på mange måder selve meningen med den mockup, som entreprenørvirksomheden NCC har taget i brug på WoodHub i Lerchesgade.

Mockuppen kan man se som en miniudgave af det kommende kontorhus midt i Odense. Det bliver et af de største træhuse i Danmark, og mockuppen afspejler én til én, hvad kontorhuset kommer til at bestå af: CLT-dæk, GLT-søjler, membraner, installationer, facadekassetter i træ, facadebeklædning i genbrugsaluminium og meget, meget mere.

Forbedringspunkterne

–Mockuppen hjælper os med at finde det, jeg vil kalde forbedringspunkter. Arbejdet på mockuppen viser os nogle af de udfordringer, vi ellers ville støde på, når byggeriet til foråret 2023 for alvor går i gang. Ved at opdage en række vanskeligheder i tide undgår vi forsinkelser i byggeriet, og vi slipper for at skulle korrigere på materialer, som er fremstillet, inden de lander hos os i Odense, siger Aage Simonsen, produktionsdirektør, NCC.

–Vores foreløbige arbejde i mockuppen munder ud i en ti sider lang rapport til den østrigske træleverandør. Sammen skal vi blive bedre til at håndtere samlingsdetaljerne. I praksis betyder det, at stålbeslag og træ skal passe endnu bedre sammen, så vi skal se nærmere på de tolerancer, der gælder. Ét er at tegne en bygning, noget andet er at udføre den. Mockuppen hjælper os med at få nødvendig læring, inden det er for sent, forklarer Aage Simonsen.

Han nævner i den forbindelse de såkaldte dampspærreløsninger i facaderne.

–Omkring dampspærre har vi i den grad lært, at der er forskel på at tegne sig frem til en løsning og at realisere den. Set i det lys giver det særdeles god mening med en mockup. Specielt når vi bygger noget, vi trods erfaring ikke har prøvet 10.000 gange før.

Træ eller beton

Aage Simonsen aflagde sammen med en gruppe kolleger i sommeren 2022 et besøg hos den østrigske træleverandør.

–Vi fik bl.a. at vide, at der er stor forskel på at arbejde med træ i forhold til at bygge med beton. Man fortalte os, at alt passer bedre sammen, når vi arbejder i træ. Men vi har via mockuppen i Odense måttet konstatere, at udfordringer med tolerancer også findes, når man arbejder med træ og stålbeslag, konstaterer Aage Simonsen.

Sidegevinsten

En ekstra funktion er i øvrigt på vej til mockuppen på Lerchesgade.

–Når vi har bygget den helt færdig, rydder vi op, sætter planter ind og så videre. De forskellige reposer, som findes på mockuppen, bliver på samme måde som tagterrassen udstyret med stole, så jeg håber, mockuppen ret snart fremstår som et socialt bindeled mellem skurbyen og selve den pulserende byggeplads, lyder det fra produktionsdirektøren.


LÆS OGSÅ:


WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i første halvdel af 2025.


Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen  / NXT