Løsningerne på Lerchesgade bliver testet igen og igen

Kært barn har mange navne: kopi, referenceområde eller mockup for eksempel.

9. september 2022

På Lerchesgade kalder totalentreprenøren NCC den lille model af det kommende kontorhus i træ for en mockup. Den skal fungere som forsøgsområde, laboratorium, lydstudie og meget andet. Og den spiller en vigtig rolle for de mange processer, som et træbyggeri består af.

WoodHub - opbygning af mockup

Søjler, dæk, vægge og lofter

Men hvordan bliver en mockup til?

–Det første, vi opfører, er alt det, der har med træ at gøre. Det vil især sige træsøjler og trædæk, siger Martin Wittendorff, senior produktionschef i NCC, og tager så småt hul på fortællingen om det planlagte 31.000 kvadratmeter store kontorhus på Lerchesgade.

–Så sætter vi facade på, og stille og roligt kan du se, hvad mockuppen kommer til at forestille. Det næste, vi gør, er at lægge tag på, så følger blikkenslageren. Han måler op til den finish, vi udstyrer facaderne med. Herefter monterer vi vinduer i mockuppen, og til sidst placerer vi en række installationer og de indvendige vægge og lofter. Hver etage udstyres med et lille kontor, som vi fortrinsvis vil bruge til at gennemføre forskellige lydmålinger. Det endelige valg af gulvtype afhænger bl.a. af, hvordan lydmålingerne falder ud, siger Martin Wittendorff. Han skønner, at mockuppen står klar til brug sidst i oktober.

WoodHUb - opbygning af mockup

Detaljer kan justeres

–Det helt afgørende formål med en mockup er, at vi på forhånd kan afprøve detaljer på det kommende, store byggeri. Og når vi gør det i så god tid, som tilfældet er her, kan vi rette op og ændre småting i konstruktionen. En anden fordel består i, at vi kan vise fx nogle færdige overflader frem. Vi kan sige til bygherre, at det forventelige og endelige resultat er det, mockuppen viser.

–For os som entreprenør betyder det også meget, at vi på et tidligt tidspunkt i byggeperioden kan vise mange detaljer frem. Måske når vi sammen med vores rådgivere frem til, at der i udvalgte samlinger kan være behov for lidt mere tolerance. Herefter har byggeriets forskellige interessenter mulighed for at tilpasse enkelte detaljer.

–Internt kan vi også bruge den til at vise vores medarbejdere, hvordan det endelige byggeri og ikke mindst finishgraden skal se ud, forklarer Martin Wittendorff.

To etager, 65 kvadratmeter

–I bund og grund skal man betragte mockuppen som et referenceområde, hvor vi afprøver de løsninger, som skal bruges i det store byggeri.

–Det hele foregår i skalaen 1:1, og vi har valgt at placere mockuppen mellem skurvognene, så den bliver en integreret del af dagligdagen på byggepladsen. Allerøverst bygger vi en tagterrasse.

Mockuppen på Lerchesgade rummer 65 kvadratmeter fordelt på to etager, og sammen med skurbyen tages den ned i december 2024.


LÆS OGSÅ:

WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.


Tekst: Søren Egert / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen  / NXT