Den nyeste motor i Odense hedder WoodHub

Kært barn har som bekendt mange navne.

Det gælder også for WoodHub, der bliver kaldt alt fra fyrtårn til banebrydende arkitektur.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), føjer endnu en egenskab til listen.

06. maj 2025

–Jeg opfatter WoodHub som en vigtig motor i den fortsatte udvikling af hele bydelen omkring havnen. Vi står med et topmoderne kontorknudepunkt, som løfter både byen og kvaliteten af de statslige arbejdspladser, lyder det fra borgmesteren. 

–Huset har stor værdi for de 1.600 medarbejdere, der får deres daglige gang på Lerchesgade. Bygningen og området omkring kommer til at summe af liv. Men WoodHub tilfører også Odense noget dynamik og gør byen endnu mere attraktiv. Jeg tror, at unge og nyuddannede kan blive draget mod WoodHub, når de skal søge job efter studiet, siger Peter Rahbæk Juel.

Han understreger, at Odense hele tiden har bestræbt sig på at kunne huse statslige arbejdspladser, hvis de skulle flyttes væk fra hovedstaden.

–Med WoodHub tager staten og dermed Bygningsstyrelsen det hele til next level, og det glæder mig.

Markant udvikling

I forvejen er området omkring Lerchesgade inde i en markant udvikling. En gammel industrizone bliver transformeret til et nyt byområde, og WoodHub placerer sig på flere måder som en central aktør i den proces.

–Vi drømmer om at skabe en blandet bydel, der kan byde på offentlige og private arbejdspladser, kulturtilbud, boliger og rekreative områder – alt det, som skaber et dejligt område i byen.

WoodHub har adresse på Lerchesgade, der ligger midt imellem to interessante områder. Det ene er styret af Nørrebroplanen, og det andet er styret af Havneomdannelsesplanen.

–Det, vi kalder Odense Indre Havn, står allerede nu midt i en stærk udvikling, og WoodHub understøtter på bedste vis det, der foregår i området, forklarer borgmesteren.

Respekt for området

Den attraktive placering ved Odense Havn skal binde livet omkring havnen og byen tættere sammen. Og det har sat sit præg på arkitekturen: form, funktion og facader.

Huset tilpasser sig omgivelserne ved at være højest mod sit centrum. Herefter trapper det så ned mod nabobebyggelserne. Facaderne er udført i genbrugsaluminium, og deres rødbrune nuancer matcher nabobygningernes facader af klassiske mursten. Udover at understøtte byudviklingen af det historiske brokvarter på Nørrebro er tanken bag de 31.000 kvadratmeters kontorlandskab at skabe et moderne arbejdsmiljø, hvor tværgående kommunikation forbedres ved, at fællesfaciliteterne øges.

Læs mere om den arkitektoniske vision i interviewet med C.F. Møller: Stort træhus midt i Odense viser respekt for området

Nye standarder

Tilbage til borgmesteren og en slutkommentar.

Peter Rahbæk Juel ser kontorhuset på Lerchesgade som et eksempel på, at byggebranchen forstår at udfordre sig selv og skubbe udviklingen i en mere ressourcebevidst retning.  

–På mange måder er WoodHub med til at sætte standarder for, hvad der kan lade sig gøre, når vi taler moderne kontorbyggeri. Huset viser meget tydeligt, hvad man kan finde ind til, hvis man går ambitiøst til værks, vurderer Odenses borgmester.


LÆS OGSÅ:


WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.


Tekst: Søren Egert og Nikoline Kern / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT