Er der en pladsmand til stede?

Historien om pladsmanden Husam Abbas, WoodHub og NCC begynder i august 2023.

Det er fortællingen om, hvordan Odense Jobcenter, Byg til Vækst, Bygningsstyrelsen og NCC sætter handling bag de mange ord om at sikre nødvendig, kvalificeret arbejdskraft.

6. marts 2025

–Vi manglede dengang akut en pladsmand, der skulle kunne lidt af hvert. Her og nu. Tænke selv og magte at holde sig selv i gang en hel arbejdsdag igennem, forklarer entrepriseleder Niels Frank Jensen, NCC.

–Vi valgte at søge efter en pladsmand via det fynske netværk, Byg til Vækst, siger han.

Ubesværet kontakt

Netværket er et samarbejde mellem ni fynske kommuner og skal sikre, at Fyn har den arbejdsstyrke, der kræves, når store bygge- og anlægsopgaver skal løses. Byg til Vækst indgår forpligtende aftaler med forskellige bygherrer på Fyn om at rekruttere og opkvalificere arbejdskraft.

–Sammen med Byg til Vækst sørgede virksomhedskonsulent i Odense Jobcenter, Tarek Maoued, for, at vi ubesværet kom i kontakt med Husam Abbas. Og han viste sig at være den helt rigtige til jobbet. Han har fx blik for, at der et sted på byggepladsen sker noget, som hindrer fremdrift for en anden og måske større del af byggeriet. Eller måske skal vi hurtigt have stykket en rampe sammen, så en adgangsvej bliver perfekt. Vi skulle med andre ord have fat i en medarbejder, som går i gang med en opgave, som han så bliver afbrudt i, fordi noget andet og vigtigere trænger sig på. Det kræver fleksibilitet, og Tarek Maoued fra jobcentret var fra første færd klar på, hvem vi kunne ansætte. Så tak til Odense Jobcenter, kommer det fra en tilfreds entrepriseleder, der håber på, at Husam Abbas kan flytte med til en anden byggeplads i NCC, når WoodHub er bygget færdig.

Et øje på hver finger og en hånd på hver vej

Husam Abbas har WoodHubs byggeplads under huden. Hver kringelkrog, opmagasineringsplads og arbejdsgang har hans opmærksomhed. Det er pladsmandens job, og han holder vågent øje.

–Jeg har et rigtigt godt samarbejde med arbejdsmiljøkonsulent Jesper Kjeldgaard Madsen, fortæller Husam Abbas. Sammen sørger de for, at byggepladsen fungerer smidigt og sikkert for alle pladsens aktører. Husam Abbas peger på rækværk, ramper og ikke mindst skridsikre stier som eksempler på fokusområder i denne tid.

Digitalt overblik

Paletten af arbejdsopgaver kræver overblik, som sikres via digitale værktøjer.

–Med hjælp fra en app kan jeg holde styr på, hvad jeg når i løbet af dagen. Listerne er lange, opgaverne varierede og alt er vigtigt. Den mindste lille detalje kan gøre en stor forskel for de andre på pladsen, fortæller Husam Abbas.

Det handler ikke kun om sikkerhed i dagens byggeri, Hussam Abbas tager sig også af at beskytte bygningen mod byggeslid, så den står skarpt på afleveringsdagen. Han viser en enkel anordning frem, der fremstår næsten Storm P-agtig mellem byggepladsens moderne elementer. En snor, en klap, et træk og så forbindes en rampe og et midlertidigt gulv. På den måde er elevatorens tærskel beskyttet mod snavs og slid fra sækkevogne og materialer.

–Jeg er rigtig glad for mit arbejde, pointerer Hussam Abbas, mens hans øjne vandrer over byggepladsen. Opgaverne trækker i ham, der er ting på listen, som skal stryges i dag. Byg til Vækst har gjort en forskel for Hussam Abbas, og givet adgang til en god arbejdsplads.

Fra ord til handling

Snusepraktikanter fra Byg til Vækst har siden byggestart været prioriteret af Bygningsstyrelsen, der som bygherre har stillet krav til NCC om mindst sytten praktikanter i løbet af byggeperioden. Praktikanterne rekrutteres af Byg til Vækst via jobcentrene på Fyn, og tal viser, at godt 60 procent af praktikanterne rent faktisk får arbejde i bygge- og anlægsbranchen i forlængelse af snusepraktikken.En af dem er Vytis Garcinskas.

–Det var Tarek Maoued fra jobcentret, der introducerede mig for byggepladsen på Lerchesgade, hvor NCC hjalp mig med at få en praktikplads hos Vognsen & Co, der er underleverandør til NCC på projektet. Der var ikke langt fra ord til handling. Det krævede blot et enkelt møde mellem Vognsen & Co, Tarek og jeg. Arbejdskemien var et godt match og få dage senere var praktikaftalen på plads.

En verden af træ

Vytis Garcinskas er uddannet bygningskonstruktør og har erfaring fra branchen.

–Efter fire uger som snusepraktikant blev jeg ansat af Vognsen & Co som en del af deres hold på projektet. Jeg fik ansvaret som byggeleder med fokus på kvalitetskontrol, koordinering, logistik, materialer samt den såkaldte snagging. Det er en fagbetegnelsen for den proces, der finder sted ved afslutningen af et byggeprojekt, hvor vi har særligt fokus på at identificere eventuelle fejl og mangler, som skal udbedres inden aflevering, siger Vytis Garcinskas.

–Det mest fascinerende på WoodHub var mødet med en verden af træ og kvaliteten af tømrerarbejdet. Jeg har aldrig være involveret i træbyggeri i den skala, og som ny i denne del af branchen fik jeg en ydmyg følelse af at være omgivet af landets bedste tømrere.

Læringer skrevet bag øret

Vytis Garcinskas er klar i mælet, når man spørger ham, hvad han vil tage med sig fra sin tid på Danmarks hidtil største træbyggeri. 

–Der er et hav af uundværlige værktøjer, som vi sætter vores lid til, når det gælder byggearbejdet. Som byggeleder er kommunikation dog mindst lige så vigtigt som skruemaskiner og målebånd. Hvert arbejdshold skal have en klar introduktion til den specifikke opgave, hvis vi skal godt i mål. Samtidig skal man ikke underkende, at et godt team og erfarne specialister, gør livet lettere for en byggeleder, siger Vytis Garcinskas og fortsætter.

–Sidst med ikke mindst vil jeg sige, at der er en sætning, jeg har skrevet mig bag øret: Det er svært at forvente perfektion, men man bør altid stræbe efter det.

Vognsen & Co har inden længe afsluttet deres arbejde på WoodHub, og Vytis Garcinskas er på vej til næste byggeprojekt. Han takker Bygningsstyrelsen, NCC, Vognsen & Co, Byg til Vækst og Jobcentret for at se potentialet i lokal arbejdsstyrke i forbindelse med realiseringen af WoodHub. 

Uformelt og hurtigt

Tilbage til entrepriseleder Niels Frank Jensen fra NCC. Han fortæller, at 20 personer indtil nu har fået arbejde på WoodHub via Byg til Vækst. En tredjedel af dem er ansat den dag i dag.

–For os som virksomhed er det vigtigt, at vi tager hånd om dem, der måske har det lidt svært med at komme ind på arbejdsmarkedet. Vores branche mangler ganske ofte arbejdskraft, og takket være Byg til Vækst kommer vi i kontakt med mennesker, der måske ikke lige har for vane at sætte sig ned og skrive lange ansøgninger. Det foregår uformelt og hurtigt, siger Niels Frank Jensen.


LÆS OGSÅ:


WoodHub er et statsligt kontorknudepunkt på 31.000 kvadratmeter, seks etager højt og med plads til 1.600 arbejdspladser. 

Stueetagen rummer borgervendte funktioner og offentlig adgang til kontorhusets indre haveanlæg. Otte statslige institutioner flytter ind i det store træhus – efter planen i 2025.


Tekst: Søren Egert, Nikoline Kern og Stine Skøtt Olesen / NXT // Foto: Stine Skøtt Olesen / NXT